אתמול אחר הצהרים הלכנו לגן השעשועים ובדרך עברנו במכולת לקנות קרטיב. אופיר אמרה לי: נכון רק אם אני מתנהגת יפה נותנים לי קרטיב? ואני מיד תיקנתי ואמרתי: אין קשר בין התנהגות טובה לקרטיב מתוקה שלי. האימרה הזו הקפיצה לי לראש את נושא פרסים ועונשים, שהוא תמיד מאוד טעון בקבוצות הורים והיום בחרתי לכתוב עליו.
לפני שאני מרחיבה מעט בנושא פרסים ועונשים, אני רוצה להתמקד באימרה: להתנהג יפה. מה זה אומר? זו אימרה כל כך כללית, שכל אחד יכול לתת לה פרשנות אחרת לגמרי, ולכן אם אנחנו אומרים לילדים שלנו להתנהג יפה שלא נתפלא שהתוצאה היא לא בדיוק מה שציפינו. אם למשל אנחנו הולכים לספריה, במקום להגיד לילד אם לא תתנהג יפה נצטרך לעזוב ולחזור הביתה, נאמר: בספריה לא צועקים, לא משתוללים, אפשר לשבת ולהסתכל בספרים, ואפשר רק לבחור ספר ולחזור הביתה. הילד מבין מה כן ומה לא ומה האופציות שלו בזמן השהייה שלו שם.
ועכשיו פרסים ועונשים: למה פרסים ועונשים היא שיטה פחות ממולצת בעיניי, יש מספר סיבות:
פרסים- הילד מפתח תלות בפרס- אנחנו רוצים שהילדים שלנו יעשו מעשים טובים שיעמדו מאחוריהם הערכים שאנחנו מקנים להם בבית, לכן לא נרצה שהתמריץ למעשה הטוב יהיה הפרס. אז נשמע את הילד אומר: ומה אקבל אם אעשה…
עונשים- חוסר קשר בין המעשה לעונש- אם הילד שלי רב עם אחותו והרביץ לה ואני מעניש אותו ואומר לו שהוא לא יוכל לשחק במחשב יומיים, לא לימדתי אותו כלום. רוב הסיכויים הם שהוא יכעס עליי ועל אחותו שבגללה זה קרה. רוב הפעמים אין קשר בין המעשה לעונש, והעונש הוא אקראי לגמרי, מה שאנחנו שולפים באותו רגע.
פרסים ועונשים- הילד מתרגל לשניהם ואנחנו מרגישים שצריך לעלות בעוד דרגה. אם בהתחלה נתתי מדבקה כפרס לאט לאט הילד ידרוש פרסים גדולים יותר. אותו דבר בעונשים, אם לילד כבר לא מזיז כל פעם שאני מחרים לו את האייפד ליום אני אצטרך לחשוב על עונשים כבדים יותר.
עונשים- אנחנו רוצים שלילדים שלנו יהיה מצפן פנימי שינחה אותם מה נכון ומה לא נכון לעשות, לא שהעונשים יהיו אלה שימנעו מהם לעשות מעשים מסויימים. ניקח רגע דוגמה קיצונית: אנחנו מקווים שאנשים לא גונבים כי זה לא מוסרי ופוגע בזולת ולא כי אפשר להיתפס ולקבל על זה עונש.
פרסים ועונשים- אנחנו רוצים שהילד יכיר בתוצאות של מעשיו לא בעזרת פרסים ועונשים, זאת אומרת: אם אני חולק ומשתף החברים שלי אוהבים להיות סביבי. אם אני מרביץ לאחותי כל הזמן, היא נפגעת, נעצבת, ואולי גם מתרחקת ממני.
לסיכום, תנו לילדים שלכם ללמוד את ההשלכות למעשים שלהם ללא שימוש בעונשים או פרסים, הציבו גבולות ברורים לגבי מה מותר ומה אסור בבית, השתמשו במונחים כמו זכויות וחובות, דברו איתם, וכמו תמיד עודדו אותם על התנהגות חיובית והימנעו מלתת הד גדול להתנהגות שלילית.
בהצלחה!!
בכל שאלה ניתן לכתוב לי ב- imapractit@gmail.com